Samhold og dugnadsånd spiser pandemier til frokost
Siden mars har vi i Inderøy Slakteri vært gjennom en pandemi, markedskollaps, nasjonal råvaremangel og brann i produksjonslokalene. Likevel har 2020 vært et bra år for oss. Hvordan er det mulig?
Jo, bransjen og lokalsamfunnet har en nesten rørende evne og vilje til å samarbeide og hjelpe hverandre når det står på som verst. Og dessuten handler vi lokalt som aldri før. 2020 var et år vi i Inderøy Slakteri skulle satse stort. Vi hadde investert i nye prosjekter. Vi hadde planlagt åpning av nytt butikkutsalg, og vi skulle komme i gang med en rekke varedemoer på Østlandet. Vi skulle øke produksjonskapasiteten og i det hele tatt vokse oss større. Kanskje var det like greit at vi ikke visste hvilke prøvelser som lå foran oss. Når vi nå ser oss tilbake, oppdager vi at all motgangen også førte noe bra med seg. Med litt godvilje kan vi si at utfordringene i 2020 også representerer årets høydepunkter.
Ett av disse høydepunktene har vært å oppleve det fantastiske samholdet i dagligvarebransjen og matindustrien da pandemien traff landet i mars. Vi i Inderøy Slakteri åpnet den nye butikken vår samme dag som hele Norge stengte. Tidenes dårligste timing, med andre ord. Bestillingene til selskaper, hoteller, restauranter og catering forsvant over natta. De påfølgende ukene ble det veldig utfordrende å få tak i råvarer. Det var rett og slett vill kamp om ressursene.
Dette kunne fått dramatiske konsekvenser for flere småprodusenter, hadde det ikke vært for at de private leverandørene stilte opp for hverandre og fordelte råvarene slik at alle fikk. Dagligvarebransjen, som fikk et stort oppsving i starten av koronapandemien, var også til stor hjelp. Vi opplevde at de tok samfunnsansvar, særlig for de små og mellomstore bedriftene. Innsatsen fra råvareleverandørene og dagligvarebransjen var helt avgjørende for oss i Inderøy Slakteri i denne krevende perioden.
Et godt eksempel på samhold og dugnadsånd i lokalsamfunnet fikk vi se i august, da den nye butikken vår ble totalskadd av ulmebrann. Vi hadde lagt bak oss en rekordsommer, der reiserestriksjonene hadde gjort Inderøy til et fantastisk turistmål. Det kom som en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning for bedriftene, matprodusentene og reiselivsaktørene langs Den Gylne Omvei. Også Øyna Kulturlandskapshotell, som åpnet dørene i juni, og som vi har vært med å investere i, fikk en pangstart.
En fredag i august våknet vi til brannsirener. Vi ble fort klar over at den nye butikken var totalskadd. Ingen brann kommer beleilig. Vi tør påstå at akkurat denne brannen kom på et av de verst tenkelige tidspunkt. Det var konfirmasjonshelg, og vi skulle levere Inderøysodd til en rekke selskaper. Den største krisen der og da var tanken på at kundene og konfirmantene ikke fikk den festmaten de hadde bestilt. Alle kjøle- og frysedisker i butikkutsalget var ødelagt.
Da fikk vi virkelig se verdien av gode relasjoner og et sterkt lokalsamfunn. Ystgård gartneri kom med kjøleskap til oss. Gangstad leverte en kjøledisk, og lokale butikker lånte ut frysedisker. Vi fikk også låne butikkdisker, og Surf Kombucha kunne avse areal til oss, så vi fikk flyttet hele butikken. Røra bakeri kom med ny skjenning (den vi hadde, og som skulle leveres i konfirmasjonene, brant opp). Alt dette skjedde i løpet av noen hektiske timer på morgenen. Den første leveransen fra «nytt» butikkutsalg gjorde vi tre timer etter at brannen var slukket. Dette hadde ikke vært mulig uten den rørende støtten fra egne ansatte, lokale bedrifter og lokalsamfunnet for øvrig.
Det tredje høydepunktet i 2020 kom for noen uker siden, da vi ble dobbel gullvinner i årets NM i kjøttprodukter. Det gjør oss stolte inn til margen å kunne si at Norges beste spekepølse kommer fra Inderøy. Det skyldes først og fremst at vi har meget dyktige ansatte som foredler det beste av råvarene som den norske bonden produserer. Men jeg er også helt sikker på at noe av suksessen skyldes kulturen og lokalsamfunnet som vi er en del av. Det fikk vi nok en bekreftelse på i høst, da kommunal- og moderniseringsministeren delte ut Attraktiv byprisen til Straumen, på grunn av «fantastisk sentrumsutvikling» og «måten innbyggere og næringsliv har spilt på lag». En flott anerkjennelse av hele lokalsamfunnet.
På tross av brann, pandemi, råvaremangel og usikkerhet i markedet, opplever vi å ha kommet styrket ut av dette merkelige året. Vi har fått se en fellesskapsfølelse i bransjen og i lokalsamfunnet som gjør oss trygge på at det aller meste kommer til å gå bra.
Det er fortsatt mye usikkerhet i norsk matindustri. Råvaremangelen har preget bransjen store deler av året og gjør det fortsatt. De store fryselagrene som i 2019 var stappfulle av overprodusert sauekjøtt, står nå helt tomme. Det er også stort underskudd på svinekjøtt. Aldri før har det blitt importert så mye juleribbe som i år. Det er særlig utfordrende for oss i Inderøy Slakteri, fordi vi har som et ufravikelig prinsipp at vi bare bruker norske råvarer i produktene våre. Vi finner nok en løsning på det også skal du se.
Denne kronikken ble først publisert i Midtnorsk debatt.
---
Håvard Gausen
Daglig leder i Inderøy Slakteri